Saturday, 13 October 2012

Share kerana Allah.

alhamdulillah.dah selesai satu paper utk First Exam,utk second Year.Paper Pathology!

sepatutnya skrg saya tgh studi dan pulun utk anatomy esok!tapi rse mcm nk tulis jgk.

alhamdulillah. saya rasa bahagia sangat hari nie.Result Pathology saya ? saya pun tak tahu nak ckp result saya tu ok ker tak.tapi saya rsa redha.syukur.tenang.happy.alhamdulillah Allah campakkan rasa tu buat saya.puas kerana result saya mencapai target hati dan perasaan saya.dan bagi saya result Pathology saya satu permulaan yang baik untuk sem ini.

[saya tak mahu compare dgn orang sbb saya hanya bersaing dengan diri saya sndiri,target saya sndiri,mungkin org ckp penting utk compare-->dan sy stuju utk certain2 kes shja..tapi bagi saya apa yang paling penting bila kita dapat result tu kita rasa tenang.tinggi atau rendah kita berbalik kembali kepada Allah.alhamdulillah itulah saya rasa selepas dapat result pathology tadi ^^]

Nikmat itu bukan pada angka.bukan pada banyaknya peratus semata.tapi lebih daripada itu.

Alhamdulillah again.Allah hadirkan hati saya untuk menelaah subjek2 yang saya kira saya kurang minat untuk explore.mungkin berkat doa mak ayah..hmm dan antara doa2 saya sepnjng dlm flight hari tu pun saya selitkan supya Allah tambahkan minat saya utk mendalami ilmu2 Allah,termasuk ilmu dan bidang yang sedang saya explore skrg..

saya rasa free ja nk baca buku Pathology compare to lecture note and slide.perasaan ingin tahu saya semakin kuat.rasa ihsan saya makin bertambah.alhamdulillah.. rasa bahagia.bahkan saya rasa satu perasaan yang sungguh bahgia saya tidak stress utk kejar markah2...

tapi hakikatnya saya sbnarnya tak fhm pun ape yg saya baca.and i need to read again.again.and again.lastly,lepas buat soalan baru faham apa yang dibaca.

bila org label kita rajin studi[padahal tak rajin pun,last minute jgk..].saya pujuk diri saya..

"saya studi bukan sbb saya rajin,sbb saya nak faham.. dan saya bukan org yang sekali baca terus faham,jadi saya perlu usaha lebih utk faham.tak hairan lah kita kena lebih masa utk bersama2 buku,notes n silde[sbnarnya tak sempat pun nak pulun semua tu,utk sedapkan hati,yang kita dah berusaha..mungkin..huhu] tersebut.."

kekdang saya rasa loser.buat ape nak baca ?sdgkn tak fhm pun.buang masa ja.tapi saya tak tahu kenapa saya pujuk diri saya lagi..[teknik monolog bertuhankan Allah-->nie kawan saya ajar mcm mne nak mujhdah,sentiasa berdialog dengan diri sendiri] p/s:bukan ckp sorang2 tau.teknik fikir dgn hati.

"..mungkin orang lain Allah bagi dia baca sekali dia dah fhm,Allah nk dia bersyukur dgn kelbihan dia..
mungkin kita yang baca tak fhm2 nie,Allah nak uji kita sejauh mana takat usaha yg kita laburkan..teringat org selalu ckp,Allah tak pandang hasil,Allah tengok usaha..

Tapi klau jadi org yang baca sekali fhm,pastu dia bersyukur,,bukankah itu yang paling best ???

Allah.bukankah Allah dah tentukan setiap orang ade kelebihan masing2?? jadi kita kenalah bersyukur..alhamdulillah Allah bagi nikmat kat org2 macam tu sbb dialah yg akan ajar kita,bantu kita fham..dan sinerginya ada kat situ.bukankah hidup ini saling perlu memerlukan ? sebab itu Allah bagi nikmat tak sama,ujian yang berbeza,,supaya manusia boleh berkongsi..hatta sekalipun benda tu kecik.. teringat saya hadis nabi tentang..sampaikanlah daripdaku walaupun sepotong ayat.. Allah... nabi sendri menggalakkan kita berkongsi sekalipun sepotong..apatah lagi berpotong2...jadi camne ?

saya rsa istilah 'ana segan dgn enti/enta' perlu dibuang jauh2.tapi lebihkan falsafah...'ana nak share ngn enta/enti nie'...

Moga Allah tak tarik nikmat ini.

saya takut nak kongsi.sbb saya takut saya diuji.tapi saya beranikan diri jgk nak share.sbb saya rasa semua org perlu terus berusaha untuk ikhlas dalam memberi...dan khususnya perlu ikhlas untuk belajar bidang nie.be positif..dan saat diri kita pada tahap positif yang maksimum ini,kongsikan sepenuh rasa ini sebelum rsa positif yg maksimum itu bertukar menjadi minimum.dan benda yang saya paling harapkan,shbat2 serta diri saya sndiri sentiasa keep positif dan mudah-mudahan Allah tak tarik nikmat2 nie..ameen ya Rabb..

Maksimumkan falsafah erti hidup pada memberi.

pada saya.tak semua kita sempat kongsi.dan kita tak punyai byk masa nak berkongsi.dan kkdang2 kita akan tak mampu nak berkongsi pada saat2 kita lemah.jadi,saat kita dikurniakan momentum utk terus memberi pastikan kita memberi sepenuhnya.walaupun kita rasa benda tu tak penting,kecik pada pandangan mata org lain yang jauh lebih hebat..

percayalah jika kita ikhlas untuk berkongsi,kita percaya nilai yang selayaknya bukan penilaian mata manusia tapi nilai pandangan mata Allah..kita akn feel free nk kongsi dgn sesape shja tanpa hiraukan pndangan orang..kerana ape? sbb kita share kerana Allah..

akhir kalam.doakan saya istiqamah dalam apa2 amalan kebajikan dan utk esok.Anatomy!

p/s:catatan ini skdar satu rasa.moga dapat rasa dan like.


1 comment:

Abu Umar said...

makin banyak kita berkongsi, makin banyak kita akan diuji dengan benda yang kita kongsi.
kadang2 takut jugak nak share apa2 sebab ikut pengalaman benda ni memang SENTIASA terjadi.
apapun ujian hanya untuk mereka yang mampu kan?

like dan memahami rasa takut tu T.T