Monday, 31 December 2012

kata-kata imanku..

Bismillah.

sahabat-sahabat2,
alhamdulillah. hampir 20 tahun sudah kita hidup di dunia ni. dalam tempoh ini juga kita terdidik dgn pelbagai peristiwa.Alhamdulillah,Allah telah mengaturkan sebaik-baik perjalanan buat saya sepanjang tempoh ini.

"..amnah...kehidupan yang lalu hanyalah ujian dan pengalaman hidup,semua tu bukan segala2nya dalam hidup.."

"..amnah... carilah hikmah di sebalik baik budi pekerti,kemuliaan akhlak itu adalah permata yang di cari,bukan sanjungan,bukan pujian manusia.."

"..amnah... dunia hari ini bukan dunia mudah,dan senang untuk terus bergerak dan berjalan.. dunia hari ini kehilangan barakahnya.."

"..amnah... sudah 19 tahun masa telah berlalu,ukur dan hisab amalmu.. maut bila2 masa bisa menjemput..."

"..amnah... dalam enak nikmat ,berapa banyak usaha engkau laburkan untuk meng-upgrade diri menjadi hambaNya yang bersyukur..syukur itu bukan pada lafaz alhamdulillah semata,gunakanlah pancaindera,akal,tenaga,masa dan wangmu itu di jalan yang bermanfaat...bukan jalan2 yang sia-sia.jalan yang hanya  untuk kepuasan nafsumu semata.."

"..amnah... hidayah dan petunjuk Allah itu bukan milik kita,tapi milik Dia,pantas kita merasa senanag dgn title kita sebagai muslim ?? ayuh berubahlah menjadi mukmin sejati,kehidupan dunia ini menuntut sebuah perjuangan,perjuangan menegakkan agama Allah,yang bermula dengan perjuangan dalam mengislah diri menjadi hamba-hambaNya yang bukan sekadar muslim,tapi berusaha menajadi mukmin yang terbaik di sisi Allah.."

"..amnah.. lahirmu di dunia,engkau kenal cinta. Cinta ummi dan ayah. kemudian engkau mengenal cinta manusia yang sementara dan penuh noda. kemudian sedari lewat usia remajamu,baru engkau mengenal cinta Rasul dan cinta Allah.Ayuh!ayuh..belum terlambat lagi.. tegakkan azam,berlarilah dalam jalan yang selesa.. hakikatnya hidup ini adalah mengenal Rabbul Izzati.. Pemilik segala ciptaan,termasuklah dirimu yang hina.."

"..amnah..jangan leka dalam cinta manusia,persiapkan diri untuk kehidupan di sana, ikhlaskan dalam memberi manfaat,maksimumkan peluang untuk mengisi diri buat bekalan untuk memberi.. masa semakin suntuk dan singkat.."

"..amnah,seharian dalam hidup kita tidak pernah terlepas dalam kancah dosa dan maksiat, khafi atau jali.. perbanyakkan istighfar,dan perbanyakkanlah ingatan kamu kepada Rasulullah melebihi ingatan kamu selain dari baginda..perbanyakkan selawat.."

"..amnah..tak mustahil kita antara golongan umat akhir zaman yang bakal hidup di zaman dajjal laknatullah..nauzubillah... persiapan diri agar keluarga yang bakal kamu nakhodakan belayar dalam arus yang diredhai Allah.. permulaan kebangkitan umat,bermula dengan perjuangan kita menegakkan Islam di dalam diri kita..moga2 kamu mendapat keluarga yang bahagia buat diri kamu dan ahli keluargamu menyemai benih2 pahala buat bekalan untuk kehidupan di akhirat sana.."

"..amnah,hargailah masa,penuhi masa dengan budaya ilmu,mencari hikmah ... buangkan rasa malas,putus asa,mohonlah kepada Tuhanmu,Pemilik segala ilmu..tuntutlah ilmu sampai mati.. itulah hakikat seorang penuntut ilmu..kita mencari dan menuntut sehingga ke liang lahat..."

"..amnah,jangan engkau tinggalkan al quran kerana al quran ubat hati yang kotor,pelembut hati yang keras,pendamai rasa keluh dan kesah.. amnah... al quran itu untuk difahami,dihayati,beramallah dengannya walaupun sedikit,dan berusahalah untuk memahami dan beramal dengan keseluruhannya.. kerana dialah teman,dialah ubat.. segala penyakit2 hati...dan penawar segala kekusutan.."

"..amnah,jangan pernah berhenti berputus asa dengan kebejatan dunia hari ini sebagaimana Tuhanmu tidak pernah sekali berputus asa denganmu,teruskan bergerak.. bermujahadah... kejarlah pandangan Allah bukan pandangan manusia,lakukan amal dengan hati yang ikhlas,carilah kekhusyukkan dalam solat mu,didiklah nafsumu dnegan perbanyakkan berpuasa.. dan didik lah diri mencintai Rasulullah dengan perbanyakkan amalan sunnah baginda.."
\
"..amnah..peliharalah qiammu,tahajjud mu,kerana dengan bangun malam itu menguatkan hati mu..apabila kuat hatimu,maka nafsumu bukan lagi menjadi raja.. agar jalan mu lurus menuju Allah..dalam lewat waktu yang mendesak ini,pilihlah jalan yang lurus untuk menuju redha Allah..."

"..amnah..carilah keberkatan masa dengan hal2 bermanfaat,amnah...carilah keberkatan dalam dunia yang nazak ini..amnah.. waktu itu makin tiba,persiapkan diri.. perteguhkan hati,perteguhkan aqidah..semoga kita dalam golongan yang diampuni dosa2..bukan mereka yang mempunyai hati tapi tidak menghayati,memiliki mata tapi tidak mahu melihat,memiliki telinga tetapi tidak mahu mendengar..dan meiliki akal tapi tidak mahu berfikir..nauzubillah.."

"..amnah,jadilah daei yang menyebarkan kebahagiaan dan menyeru manusia kembali menghayati nilai diri sebgai hamba yang kerdil di sisi Allah..berilah walaupun dari yang sedikit.."

"..amnah,manusia mana yang sempurna,jangan pernah kesal dengan kelemahan diri,kelemahan itu ujian buatmu serta manusia yang mengelilingimu..jika engkau bersyukur dengan nikmat2 tuhanmu yang jauh lebih banyak dari kelemahan yang engkau miliki,nescaya engkau akan ditambahkan lagi nikmat2 di sisinya..jangan pula engkau menyendiri,dan membuang diri dek kelemahan diri..percayalah jika engkau redha dengan kelemahan dan berusaha untuk memperbaikinya,nescaya,mereka yang disekelilingmu turut redha dan menerima dirimu seadanya..ingatlah,apa yang kita beri itulah apa yang kita dapat.."

"..amnah,jika engkau berkehendakkan kebaikan,carilah di setiap sisi penjurumu,nescaya pasti engkau akan ketemui..jika engkau berkehendakkan kemaksiatan,nescaya azabnya yang pedih menantimu meskipun kamu bahagia di dunia ini.."

"..amnah,menagislah kerana dosa2 silammu selama ini..dan bertaubatlah setiap hari..dan menuntut ilmu dengan ikhlas,kerana itu keutamaanmu sekarang tanpa mengenepikan hak2 masyarakat dan shabat2 kamu..rendahkan diri serendah mutiara dilautan..kita hambaNya yang hina,lemah....,hidup kita tiada nilai sedikit pun tanpa kita meletakkan Allah sebagai matlamat..

amnahhh....selamat memperbaiki niat hidup dan matlamat hidupmu di tahun baru yang seharusnya engkau perbaharui setiap detik,masa dan ketika...kerana mati itu bisa menjemput engkau bila2 masa tanpa engkau sedar,sebagaimana engkau tidak sedar,sudah 19 tahun engkau hidup di dunia akhir zaman ini..dan masa terus berlalu..dan berlalu... tanpa engkau sedar...hanyut dalam kelekaan,lembik dalam mengislah diri..."

Yang Benar.
hati dan imanmu duhai Amnah.
3.19pm
31122012.

Irbid.Jordan.

No comments: