Monday, 2 May 2011

3 Tips camne nak baca MAJALAH SOLUSI dgn efektif..

assalamualaikum..dah baca solusi isu 31 ?

suatu hari di bilik KP

"HUh!akak,fuyoo..baca apa tu kak ?Ralik nampak.."

"owh,tengah baca solusi nie..best!dah baca ? ".

"belum..hehe3..sibuk la akak,nak baca SOLUSI?tunggu jumpa SOLUSI untuk addmath dulu la akak..amboi akak,baca SOLUSI bagai baca novel bestseller kowt..hihi,siap highlight segala lagik..caya lah akak.."

"agak la,akak kalau baca SOLUSI memang tak sah kalau tak guna highlighter,bagi akak setiap kata2 dia sangat menarik.."

"makan dalam ker akak ?"

"hmm..lebih kureng la,masuk dalam hati laa..yer la,nak tunggu nak menadah kitab macam lambat lagi,sikit2 dik,manfaat apa yg ada..hehe..ok.dah la..sibuk ja,gi buat latihan addmath..cari SOLUSI awak tuu.."

"ok.tapi esok akak exam kan ? hehe..mantap ah akak,sempoi habis..orang lain duk bengkak mata duk baca buku akademik,akak sempat lagi baca SOLUSI ?tabik spring!"

"sebab dah bengkak mata lah akak baca SOLUSI,dah hampir buta dah duk ngadap buku2 tu..hehe3..nak rehatkan mata dengan menelaah nota2 rohani adik oii..mata pun nak jugak dapat pahala(memang la baca buku akademik dpt pahala jugak),nak jugak pengisian rohani..kata orang dari mata turun ke hati,bila mata dah puas nengok ayat2 tarbiah dalam SOLUSI nie,insyaAllah hati juga tenang,cerah..baru rasa 'up' skit nak belajar..baru sambung study balik..hehe3.."

"..oo..pasni saya pun nak tiru akak la..hehe..nampaknya pasni kena beli banyak highlighter la kan ? hehe..ok.pergi dulu.SBP akak...jumpa lagi..assalamualaikum!"


Tips yang BK nk kongsi leh jgk nk guna bila nak baca buku apa2 pun,novel kaa..majalah kaa..buku apa2 je..senag yg amat,mudah pun mudah,tapi manfaatnya banyak~

1.sediakan HIGHlighter


2.atau sticker notes




3.tandakan quotes2 yg menarik/penting dengan menggunakan highlighter atau stcker note



p/s:nampak senang ja..3 tips je pun,tapi belum cuba belum tahu~huhu~
cer try tengok kosisten ke tak.. ? hehe

2 comments:

hamba said...

a'ah..klu dh highligtkn, bru nmpak beza ckit..tips bergune..he3 :)

budak_kolej said...

hamba:

solusi sesuai sepanjang masa..
so,bila kita nak baca balik..
at least lebih fokus pd part2 yg telah
kita highlight kan..

ana dapat tips nie drpda senior~