Friday, 4 March 2011

Al-kisah Abangku Ex-KKJ,Abang Iparku Suami Ex-KKJ..

assalamualaikum..credit to murshidah(ana tulis penuh nie..he3) sebab memberi inspirasi kepada BK untuk menulis entry ini..wahWahwah.hebat.hebat..hebat!

suatu ketika dulu..
murshidah:muslimeen,ana nak mintak sgt jangan panggil nama ana,panggil muslimat k...(serius kenangan sgt!)..muslimeen dah buat muka dah..hahahaah..(..sape la muslimeen tu..)ok dah!diteruskan dengan cerita yang BK nak citer..

suatu ketika kini..
nama budak kolej nie BIBI.dia nie budak kolej..biasa2 jer..tak lah baik sangat tak jugak jahat sangat..masuk lah dia ke KKJ mengikut jejak langkah si abangnya Mamat..(he3)..tapi nie bukan kali pertama dia melangkah ke bumi waqafan..
 kali pertama pada tahun 2001..masa tu dia dan abang dia datang ke aspuri kisas..sebab nak ambik kakak diaorang yang baru jer habis SPM..hu3..siapa sangka selang beberapa tahun kemudian abangnya pula menjadi pelajar KKJ..seterusnya diikuti oleh dia..

penghujung 90-an.disebuah kampung.dalam sebuah rumah kecil.di dalam sebuah bilik.di cermin meja belajar.
 "..SELAMAT BELAJAR RAJIN2,nanti jumpa akak di kolej kampung jawa.."
..si adik berdua tidak tahu apakah KKJ??..malah..tak pernah perasan pun akan catatan tersebut sehinggalah mereka akhirnya tahu..apa itu KKJ...hu3
                                                            *       *         *
suatu ketika BIBI mendengar perbualan antara abang dan maknya..

Mamat:mak,mat tak tahan lagi duk kat sini..tolong mak,nak pindah!
Mak:sabar..cuba la duduk sana,kejap jer..2 tahun jer..

"..teruk sangat ker kolej tuuu??..kalau aku,dah lama aku tak pindah dari awal lagi..baik duk sekolah lama..senang bahagia..semua stabil jerk..tak susah2 nak suai dengan tempat baru..",getus BIBI dalam hati sambil memasang telinga mendengar sesi rayuan abangnya kepada maknya..
 ALLAH MAHA MENGETAHUI..tahan punya tahan maka akhirnya berjaya jugak si abang menghabiskan "masa" untuk terus hidup di KKJ..

BIBI ketika first time masuk ke asrama abangnya..asrama muslimeen yang warna warni tuu..hahaah..(abang dia kan dah abis SPM..so dia masuk la dengan family dia nak tolong angkat barang..termasuk barang yang diwaqaf..pak cik bibi tu pun sempat ambik dua dozen "hanger waqaf"..leh bayang la kan kalau lepas SPM..macam2 barang waqaf..pak cik bibi:..best la kalau camni tiap2 tahun..tak payah beli baldi lagi..kasut waqaf pun banyak nie..gayung n macam2 la..maka pak cik bibi mula 'meneruskan operasi" mencari waqafan yang berkenan di hati di dalam gerabak floor rumah omar yang bagai tongkang pecah itu..serius..sepah sangat!!..)..semasa masuk ke bilik abangnya..lupa la no bilik tuu..tapi yang pasti betul2 tingkat atas musolla..boleh dengar pelajar2 lelaki duk baca alquran.. masuk jer dalam bilik tuu..bibi tengok ada dua katil double daker..4 meja study kat tepi tingkat..Fuyo!..bibi rasa kagum la jugak..terbayang kalau macam nie lah asrama KKJ..boleh tahan best jugak nie.."

itulah BIBI.generasi ketiga bumi waqafan..siapa sangka kunjungan BIBI untuk kali kedua semasa mengambil abangnya yang juga baru habis SPM,sebenarnya satu 'petanda' bahawa dia pun bakal bergelar budak kolej..satu perancangan Allah yang Maha Kuasa..

 maka di takdirkan juga hati BIBI berubah untuk cuba menyahut cabaran si abang supaya berpindah ke KKJ..(sebelum nie bibi fobia dengar masalah abang dia tentang KKJ..)..

"..kalau ko dah rasa ko hebat ko stay jer kat sekolah lama..tapi kalau ko nak dapat 'nilai tambah' ko duk la kat KKJ...",kata mamat..lagi..."..kalau ko dapat KKJ,ko pindah r,tapi kalau SBP lain..baik yah pindah..",
bermula hidup di KKJ..Bibi dapat merasakan kolej itu tidak sesuai untuknya..Fuh!..bibi pun mengadu nak pindah jugak..hahaha..abang borek,adik rintik btol!..

TRIVIA

*mamat tidak pernah sesekali menceritakan kehidupannya di KKJ kecuali masalah yang dihadapinya kepada maknya..

*rupanya mereka berdua satu rumah sukan!Rumah OMAR!..

*rupanya bibi baru prasan yang abangnya kaki 'fly'..gini taktiknya..konon2 kaum muslimeen pergi la solat berjemaah di masjid sultan sulaiman.sebelum solat asar abang bibi call suruh ayahnya datang ambik kat masjid..maka perancangan maha hebat berlaku..kerana ukhwah yang mantop!maka abang bibi menyuruh sahabat baiknya cover line kalau ada roll call..hahaha..maka pergilah ayah bibi membawa abangnya makan seafood..kat tanjung harapan..pelabuhan klang..subuh esoknya ayah dia hantar kat masjid konon2 g masjid solat subuh berjemaah.pastu balik la asrama..baru tak ada orang prasan!(patutla bibi pelik kadang2 hujung minggu jer..abang dia mesti balik rumah..nie kerja dia rupanya..ishk2..mamat2)..pernah jugak abang bibi terkantoi fly kat cc..haha..nakal abang bibi nie..kalau setakat fly kat Wak Kanang sebab dah tak tahan nak melantak Nasi Telur Dadar atau tengok bola malam2 lepas prep..itu perkara biasa..tak tahu la macam mana buleh lepas..tamat kisah si abang!

abang ipar bibi suatu hari menegur...(dalam nada bergurau)..
"..Bibi oh Bibi..baru sebulan keluar KKJ..tudung dah singkat..makin lama makin pendek...kalau dah 10 tahun keluar KKJ jadi macam kakak Bibi yang sorang nie lorh jawabnya..",..bibi gelak sakan...
abang ipar bibi perli dan pelik.."..kenapa tak pakai jer tudung labuh yang dah buat tu,kalau dah pakai tu pakai la..membazir jer buat,tapi tak pakai....kata budak KKJ..",Fuh!sungguh tersusuk di hati bibi apabila abang iparnya buat statement tuh!..hahaha..TAPI..TAPI..TAPI..apa yang penting,abang ipar Bibi pun kawin dengan budak KKJ jugak..WOHA!..bertuahnya Bibi dapat abang ipar yang sangat prihatin..

nak tanya skit.. apa pendapat korang tentang abang bibi dan abang iparnya..??WOHA!

  p/s:Dalam sinis-sinis diorang,sebenarnya mentarbiyah diri kita untuk berfikir dan menilai mana yang baik dan buruk..betul tak??

3 comments:

fazira said...

nice..=)

murshidah said...

eh, apa kene mngene dgn nama MURSHIDAH kt atas tu eh? haha. macam xde kaitan je kott. =)

budak_kolej said...

entah la shidah yang pasti..lepas jer tgok blogmurshidah..tetiba ade idea..

agak ar..
mcm xde kaitan
haha~~layan~~