Wednesday, 9 March 2011

KEna Tegur Lagi..alhamdulillah..

assalam...post kali nie nk tempelkan pesanan2 dari budak2 kolej yang dipaste n copy dari mana2 sumber..moga masuknya dalam hati,bukan hanya dalam mata yang membaca post nie..dan jugak orang yang menulis post nie..


teguran satu:

WASIAT DAN NASIHAT KEROHANIAN dr Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani,,

"Hai pemuda...!Nasihatilah dirimu sendiri lebih dahulu, seblm kamu mnasihati org lain.Adalah pnting skali bagimu menanggulani atau mlwn kehendak nafsumu dan jangnlah engkau berlebih-lebihn menasihati org lain, sedangkan dirimu masih bersemayam sesuatu yg perlu engkau perbaiki."
"Celakalah engkau...!Sekiranya engkau tahu bagaimana mmbersihkan org lain,sedangkn engkau buta.Bagaimana mungkin seorng buta dpt menuntun org lain,sedangkan org yg mnuntun itu mestinya org yg boleh melihat."
"Ingtlah...!Bahawa org yg dpt mnyelamtkan org lain drpd lautan adalah seorang perenang yg MAHIR,dan yg dpt mmbawa org lain kpd ALLAH s.w.t. hanyalah org yg KENAL kpd-NYA."

sama2lah ana, antunna n antum mningkatkn ilmu krohanian sbgai pesediaan akn dtg...WALLAHUALAM

teguran 2:

KEPADA YANG MENULIS,AMALKAN APA YANG DITULIS...JANGAN SAMPAI TULISAN ITU MAKAN DIRI SI PENULIS DI KEMUDIAN HARI....
bagus2,teruskan beri peringatan kerana perkataan INSAN yang bermaksud manusia berasal drp perkataan NASIYAN yang bermaksud PELUPA..

teguran tiga:

Wasiat Imam HAssan Al-Banna , antaranya :

1.) Jangan bergurau kerana umat Islam yang berjihad senstiasa bersungguh dan serius dalam stiap perkara.

2.)Jauhi daripada mengumpat peribadi orang , mengecam pertubuhan-pertubuhan dan jangan bercakap melainkan perkara yang mendatangkan kebaikan.

teguran empat:

salam..
ana harap semua sahabat sihat..
x kira la ada di mana sekalipun..
sekadar cebisan peringatan..
ana menulis di ruangan ini..

agak2nya dah berapa lama kita cuti??
cuti daripada majlis ilmu..
cuti daripada berjumpa dgn ulama..
cuti daripada membaca al quran..
cuti daripada solat malam..
cuti daripada jemaah..
cuti daripada tazkiyatun nafs..
cuti daripada sedekah..
cuti daripada doa..

bukan ape..
cuti skola tu dah semestinya..
tp yg lain tu x kan cuti juga kot..
x pe la klu kita rasa semua tu x penting..
tapi kan..
cuba kita ingat balik..
siapa kita ni atas muka bumi??
..........
hamba je pun..
habis tu..
buat la cara hamba..
bukan apa..
nabi pernah bersabda..

“Orang yang bijak itu adalah orang yang mempersiapkan dirinya dan beramal (bekerja) untuk bekalan selepas matinya. (Manakala) orang yang lemah itu adalah sesiapa yang mengikut hawa nafsunya dan kemudian mengharap (pertolongan) Allah.” (hadis riwayat Tirmidzi).

sbb tu la kita kita kene pilih..
nak jadi orang bijak ke orang bodoh..
klu nak jadi orang bodoh juga..
ikut la hawa nafsu tu..
lepas tu minta macam2 kat ALLAH..
' ya Allah, kurniakanlah aku kejayaan yg cemerlang.. jadikan la aku pelajar yg terbaik daripada yg terbaik.. dapatkanlah keputusan 11A+.. arahkanlah aku ke tempat yg terbaik untukku'

habis baca doa..
buka internet semula..
yg perempuan tgk lelaki..
yg lelaki tgk perempuan..
x sampai masa dah rasa nak kahwin..
macam mana la doa nakk makbul..

sekadar peringatan buat diri yg lupa..
semoga berjumpa lg..

teguran lima:

Seorng lelaki dtg kpd RAsullullah s.a.w. dan ia berkata,"Wahai Rasullullah, sesungguhnya ak mncintai engkau!!!Maka bginda bersabda:
استعد للفقر جلبابا
"sediakanlah jilbab (perisai,penutup) untuk kfakiran"

Kemudian dtg pula seorng lelaki kpd Rasullullah s.a.w., lantas berkata: "wahai Rasullullah, sesungguhnya aku cinta kpd ALLAH s.w.t.!!!!!"maka bgnda bersabda:
اتخذ للبلاء جلبابا
"sediakanlah jilbab utk stiap bala"

Konklusi: Setiap org yg mengaku bhw dia mncintai ALLAH dan RASUL-NYA maka dtetapkanlah pembuktian cinta itu dgn kefakiran dan bala,,,,WALLAHUALAM..
sumber:


فتح الرّبانى

teguran keenam:..(..mmg terkesan dalam hati..)
ada orang post:just copy n paste..huhuhu...
facebook punca tercicir di jalan dakwah? jagalah batas pergaulan kita walaupun di alam maya...^_^
 someone said:bersyukurlah apabila ada yang menegur anda,malanglah jika anda tidak pernah menerima teguran..berMUKA di FB menjadikan diriku makin sedar tentang kealpaan diri..trima kasih FB.. 
(terima kasih Allah!kerana pelaburan masa aku di FB tidak sia2)

p/s:percayalah,mereka menegur kita kerana kita saudara seIslam mereka,bukan sebab mereka hendak tunjuk baik,mereka pandai,mereka tahu agama...tetapi sebab kita SAUDARA mereka!

3 comments:

Anis said...

TERBAAEEKK..:DD

2F said...

byk terase n terkena kt diri ini...
trimas.

budak_kolej said...

anis:

syukran~

2F:
org yg post dah merasa pedas dulu..
huhuhu~

ahlan2~