Monday, 28 March 2011

Masjid sultan Sulaiman..??

assalamualaikum..
mungkin bagi sahabat2
muslimat sekalian khususnya..

terlalu sedikit,
sekecil cuma kenangan kita..
warga aspuri di masjid ini..
pernahkah sahabat2 jejakkan kaki sendirian di masjid ini..
mungkin ada yang pernah singgah masa mula2 nak daftar ke KKJ..
lantaran tiba dari jauh..
tumpang musafir d masjid SS


lagi2..mereka yang sesat..
masjid inilah yang menjadi
'mark place'..

pak cik tau ke kolej islam kat mana..?
tanya seorang sahabat
kepada pak ciknya
yang sudi menyewakan kereta untuk menghantar..
tak pa lah..nanti sampai klang kita tanya orang..kata pakciknya..
maka sesatlah mereka..berpusing2 dalam bandar klang..
hah!tu dia..dah nampak dah masjid SS..
bagi kaum muslimeen pula..
Masjid nie pot yang menduduki tempat teratas 
bagi mereka yang fly..
he3..
maklumlah budak kolej..
fly g masjid je punn..
tak pun wak kanang..
huhu..

 ***
masjid SS..
ada ketenangan di situ,,
rindu pada dinginnya udara dhuha di sana..
semua ini kerana seorang sahabat..
dhuha di sana..

saat2 warga kolej mula pulang ke kampung..
tinggallah mereka yg terakhir..
yg terakhir di bumi sana..
sayu..
kolej sepi,sunyi..
tiada lagi kelibat pelajar2..
lalu lalang di dewan besar..
jejantas sudah kehilangan pengguna tetap..
oh!sayunya nk tinggalkan KI..
sisa masa terakhir..
dihabiskan dengan meneroka masjid SS..
pertama kali menjejak kaki ke dalam bahagian tengah..
membaca catatan penubuhan masjid..
sungguh bersejarah..
masih kekal struktur binaannya..
dihias marmar import..
kayu2 luar negeri yg berkualiti..
ukiran khat di dinding masjid..
bertuahnya kolej islam
berjiran dengan masjid ini..
alhmdulillah..

sungguh masjid inilah..
menjadi saksi..
lahirnya sebuah kolej..
yang subur dengan tarbiah..
sejak 56 tahun yang lalu..

di sini bekas2 budak kolej..
dari satu generasi ke generasi..
bertemu menadah ilmu..
ada yang pernah diberi peluang berkhutbah..
diberi peluang menjadi imam..
menjadi bilal..
sungguh..tempat ini
juga antara lokasi
yang menjadi saksi..
pentarbiahan benih2 waqafan..
rindukah kalian pada rumah Allah ini..??
mungkin ada yang rindu..

mungkin juga tidak ada perasaan..
lantaran itu..
titipkan secebis kenangan mu duhai sahabat
dengan solat dhuha di rumah Allah ini..
tatkala dirimu jejak kembali ke bumi waqafan..

rasakan lah dingin bayu dhuha di masjid ini..
ada ketenangan di sana..
yang pasti akan dirindui..

p/s:jika dikau melihat dengan cermin mata kehidupan..segala2nya dirasakan tarbiah daripadaNYA..




10 comments:

budak_kolej said...

apakah agaknya kenangn sahabat2 semua..hmm..moga mnjadi igtan tatkala kita kembali lagi ke bumi waqafan..

Hanna Adzhar said...

huhu. solat raya :)

budak_kolej said...

Atiqah Mansuruddin
tak boleh nak post komen kat blog. post kat sini jelah, yeh?

postmu membuatkan jiwa terkedu dan terbit rindu.

kenangan terhebad kat MSS is terjumpa, terkenal dan berborak-borak dgn sorang mak cik y agk bestlah. waktu first time outing kottt. ...heheheh ^_____^

p/s: bestnya dpt ronda-ronda masjid. tak berkesempatan nak ronda lama-lama dulu. huuu T_T

budak_kolej said...

hanna:

a'ah la..lupa lak..raya qurban paling best seumor hidup!

murshidah said...

amnah, kte sgt suka dengan bahasa amnah. teringat masa amnah kne baca karangan dpan kelas cg nani sbb kerangan amnah mantap sgt. mmg hebat sastera.
teruskn bakat yg ada. boleh buat novel mcm denyut kasih medik lagi lpasnih. hihi.

budak_kolej said...

alhamdulillah..
ilham daripada Allah..
hidayah daripada Allah..
buat mereka yang membaca..
ana hnya menulis..

sahabat,nti buat ana tersenyum..
sbnarnya ade impian di situ..
nantikan entry..
"sejuta impian"
masih dlm draft..

Nur Asyiqin Aiman said...

huWaa!!! aku je yg sll dekat di kisas..meh la dtg sini weyh ... rindu kat korg~
byk moment yg terimbau..sob3

budak_kolej said...

mmg nak dtg..
rumah jauh..
(kalau rumah dekat..tiap2 hujung minggu g jguk adek2 usrah..he3..)
gi umah cecep gak..

nie je la ubat rindu..

cep~~
dlm kepahitan ade kemanisan..
suatu ketika di 403..
di bawah kipas..

Nur Asyiqin Aiman said...

amnah~
ohho...moment2 blink3..
di bawah kipas yeah.... itu port kite~
sye amnah paan timah mira dll...
rmi agy..
sayang korang sume~

dtg kisas jgn lupe dtg umah sye~

budak_kolej said...

beres~~udah lama tggu dijemput~~he3